Summit Blog Posts

Summit – Met 7 tips gaan we voor beter voorkomen dan genezen!

 

Ken je het gevoel van op de blaren te moeten zitten na alweer een blessure? Word je gemakkelijk ziek? Sta je zonder energie op en sleur je jezelf met wat medicatie doorheen de dag?

De Summit-aanpak is erop gericht om jouw lichaam en geest zo sterk te maken dat je energiek de dag door kan om jouw eigen topprestaties na te streven! Al te vaak liggen gewoontes aan de basis van een mindere periode. Spijtig genoeg helpt onze omgeving ons niet altijd in het maken van juiste keuzes waardoor we ons lichaam onder druk zetten en daar de gevolgen van moeten dragen.

Even vaak kan je met de juiste aanpak veel meer preventief sleutelen en op die manier je belastbaarheid vergroten: leuk toch, een leven zonder blessures, kwaaltjes, medicatie, slapeloosheid, maag- en darmlast, …

Om jou een beeld te geven hoe je je leven meer in handen kan nemen, vind je hieronder 7 tips die je lichaam en geest ten goede komen!

1. Energiegevers en energievreters: mentale veerkracht

Kom jij soms terug van een feestje waar je laaiend enthousiast van terug komt, ook al is het een kot in de nacht? Of heb je na een saaie meeting op het werk het gevoel dat je maar beter in je zetel kruipt?

Ga voor jezelf na welke activiteiten jou energie geven en welke zaken jouw energie wegvreten. Lijst ze op en probeer stelselmatig meer te doen van wat wel goed werkt! Ga vooral ook na of je -in de mate van het mogelijke- beter afstand neemt van bepaalde personen dan wel dat je meer tijd investeert van mensen die je blij maken! Het maakt een wereld van verschil! Onze mental coaches helpen jou om preventief in de verschillende levensdomeinen na te gaan waar je best op inzet.

2. Een voldoende basisuithouding

Ken je het gevoel van buiten adem zijn? Helemaal ok als je een sportieve uitdaging aangaat en je deze bewust wat zwaarder maakt, helemaal niet op zijn plaats als je gewoon een trap op wilt…

Zuurstof is de sleutel en zuurstof is er voor iedereen meer dan genoeg. Het efficiënt gebruik ervan kunnen we trainen waardoor je alles in handen hebt om een groot deel van jouw fysieke veerkracht te verbeteren!

Of het nu met een gezondheidsmeting, inspanningstest of specifieke cardioprogramma start, maakt niet uit. Het komt er vooral op neer om op een comfortabele manier en meermaals per week te bewegen aan licht verhoogde hartslag.

De Wereldgezondheidsorganisatie legt niet voor niets volgend advies voor: beweeg minstens elke dag een half uur aaneengesloten aan licht verhoogde hartslag!

3. Doorbreek je zitgedrag

Veelvuldig zitten zorgt voor verkorting van de heupbuigers en heeft vaak rugpijn tot gevolg.

Iedereen met een zittend beroep zou eigenlijk elke 30’ moeten rechtstaan en een aantal oefeningen doen om romp, bekken en heupen mobiel te houden. Zelfs de ideale zithouding vanuit ergonomisch optimale positie is niet goed om lang aan te houden.

Wissel daarom zoveel mogelijk af en zorg voor genoeg activatie van je rug-, bil- en buikspieren.

4. Myofasciale release: cruciaal in bestrijden van beperking en pijn

Om je lichaam belastbaar te houden, is beweging onontbeerlijk. Maar wat is de ideale hoeveelheid beweging? En aan welke intensiteit beweeg je best?

Te lang stilzitten leidt tot pijnlijke verkortingen. Teveel sporten kan tot overbelasting leiden. Heel wat mensen blijven met deze beperkingen en pijn rondlopen en al te vaak volgen de woorden: “leer maar met jouw pijn leven”…

Weet dat myofasciale therapie, osteopathie, manuele therapie en gerichte oefentherapie vaak waardevoller zijn dan het krachtigste medicijn. Er wordt gewerkt naar een release van het lichaam, overtollige spanning wordt van de spieren en fascia gehaald zodat de gewrichten terug optimaal kunnen scharnieren. Vraag meer info aan onze kines mbt jouw pijnproblematiek vooraleer je over te geven aan  pijndempende medicatie die aan de oorzaak voorbij gaat.

5. Voeding moet je energie geven…

Krijg je na je middagmaal een dip van jewelste en voel je je minder alert of zelfs slaperig worden?

Hoogstwaarschijnlijk eet je dan zaken waar je intoleranties voor hebt of waar de combinatie van voedingsstoffen eerder energie vreet dan energie geeft.

Als je goed luistert naar je lichaam weet je waarop je eerder goed dan wel slecht reageert… brood, pasta, alcohol, melkproducten geven bij alsmaar meer mensen klachten waaronder ook het prikkelbaar darmsyndroom. Onze diëtisten specialiseerden zich in het goed functioneren van onder andere maag en darmen en reiken jou op klare wijze aan wat je best wel en niet eet.

Indien nodig leggen we er ook de aanbevolen en niet-aanbevolen voedingsadviezen bij die rechtstreeks uit onze multiscan komen zodat we jouw voedingspatroon ook nog eens objectiveren. Alleszins helpt het jouw gewoontes mee te sturen naar een gezondere en meer energieke versie van jezelf!

6. Je bioritme in de knoop?Je lichaam houdt van regelmaat. Waak over een goed slaappatroon!

Val je moeilijk in slaap of word je ’s nachts gemakkelijk wakker?

TV- en andere computerschermen met veel blauw licht zorgen ervoor dat ons lichaam niet in slaapmodus geraakt. Ons lichaam is geprogrammeerd op 12u dag en 12u nacht. Breng je lichaam dus minstens een uur voor het slapen gaan tot rust en vermijd beeldschermen of gebruik een blauwlicht filterende bril.

7. Work-life integratie

8u per dag op de schoolbanken of aan het werk… de moeite toch om even stil te staan of je je werk dan wel graag doet. Onze loopbaancoach zoekt samen met jou hoe je je werksituatie kan optimaliseren. Wist je dat het systeem van loopbaancheques je de mogelijkheid geeft om je op heel goedkope manier te laten coachen door een professional?

Het vele thuiswerk heeft menig medewerker extra onder druk gezet of net tot meer rendement gebracht. Wat maakt het verschil? Als je goed leert afbakenen en ook kan toelaten dat je een deel van jouw werk ook wat flexibeler mag integreren in je dag, brengt dit minder stress met zich mee en at the end een meer voldaan gevoel. Als je daarenboven ook nog durft in te zien dat het voor niemand goed is om te multitasken, ga je veel efficiënter om met je energie door te focussen op een goede planning en het afwerken van taak na taak.

Maak het leven een plezier! Enjoy every minute!

Gezondheid is het hoogste goed!

Krijg tips & advies met onze
blog posts