Summit Blog Posts

Terug naar alle posts

Myofasciale therapie – dry needling – naaldtherapie: what’s in the name?

Myofasciale therapie

Cruciaal in de behandeling van pijn en dysfunctie bij patiënten in ons Summit-center is het “resetten” van spier en fascia door middel van manuele technieken en dry needling. Opgebouwde spanning weghalen in de spieren (de actieve component die ons beweegapparaat aanstuurt vanuit aanspannen en ontspannen) zodat onze eerder passieve structuren zoals pezen en botten onder normale omstandigheden kunnen werken en vrij blijven van ontsteking en degeneratie, is de voorwaarde voor een sterk en flexibel lichaam.

Myofasciale therapie is een benadering die zich richt op het behandelen van myofasciale triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen. Deze punten ontstaan als gevolg van overmatige spierspanning, letsel, of langdurige inactiviteit, en kunnen leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Een effectieve techniek binnen myofasciale therapie is het gebruik van naalden om deze triggerpoints los te maken, met als doel een reset te geven aan de spier en zo de optimale functionaliteit te herstellen.

Het veilig gebruik van naalden in myofasciale therapie is van groot belang. Gekend als dry needling, wordt deze techniek toegepast door getrainde therapeuten om gericht de spierknopen aan te pakken. Voorafgaand aan de behandeling wordt een grondige evaluatie uitgevoerd om de specifieke triggerpoints te identificeren. Vervolgens worden dunne acupunctuurnaalden geplaatst in deze punten, wat resulteert in een lokale reactie die de spierspanning vermindert en de doorbloeding verbetert.

Het belangrijkste aspect van veiligheid bij het gebruik van naalden is de nauwkeurige plaatsing ervan. Therapeuten moeten een diepgaande kennis hebben van de anatomie en de specifieke locatie van triggerpoints om het risico op ongewenste bijwerkingen te minimaliseren. Het doel is niet alleen om pijn te verlichten, maar ook om de spier optimaal te laten functioneren.
Bij het toepassen van dry needling moet de therapeut ook rekening houden met de gevoeligheid van de patiënt. Het is cruciaal om open communicatie te bevorderen en de patiënt gerust te stellen over het proces.

Na een succesvolle dry needling-sessie ervaren veel patiënten een onmiddellijke verlichting van pijn en een verbeterde mobiliteit. Het doel van de behandeling is niet alleen om de symptomen te verlichten, maar ook om de onderliggende oorzaak van de spierspanning aan te pakken. Eenmaal de spier is gereset, kan de patiënt profiteren van een verbeterde functionaliteit en een betere kwaliteit van leven.

In conclusie benadrukt myofasciale therapie met het gebruik van naalden de noodzaak van een zorgvuldige en veilige benadering. Door nauwkeurige plaatsing van naalden, strikte hygiënepraktijken en aandacht voor de gevoeligheid van de patiënt, kan deze techniek effectief zijn bij het losmaken van spierknopen en het herstellen van optimale spierfunctie. Veiligheid staat voorop in deze vorm van therapie, waardoor patiënten met vertrouwen kunnen streven naar een verbeterde gezondheid en welzijn.

Krijg tips & advies met onze
blog posts